mandag 26. oktober 2009

Global oppvarming


Global oppvarming skyldes en økning av drivhusgasser i atmosfæren. De viktigste drivhusgassene vi har er karbondioksid, metan, lystgass og vanndamp. Uten disse gassene i atmosfæren ville det vært -18 grader her på jorda. Men på grunn av at vi har disse gassene i atmosfæren er gjennomsnittstemperaturen på jorda 15 grader.

Vi har både naturlige og menneskeskapte grunner til drivhuseffekten:

Naturlige grunner til drivhuseffekten:

  • Vanndamp er en naturlig grunn til drivhuseffekten. Vi får mye vanndamp i fra havet som legger seg i atmosfæren, og dette skjer av naturlige årsaker. Sola er også en av grunnene til den naturlige drivhuseffekten. På sola skjer det forandringer hele tiden, i noen perioder slipper den ut mer varmestråler, og i noen perioder slipper den ut mindre. Men siden dette har pågått i flere hundre år er det lite sannsynlig at dette er grunnen til den raske globale oppvarmingen.

Menneskeskapte grunner til drivhuseffekten:

  • De fleste klimaforskerne tror at det er menneskeskapte grunner til den raske globale oppvarmingen. Siden den industrielle revolusjonen på slutten av 1700-tallet har menneske slippet ut mye CO2 gasser. Det har da blitt mer drivhusgasser i atmosfæren som har ført til økt drivhuseffekt. FNs klimapanel kom med en ny rapport om klimaendringer i 2007. En av konklusjonene i rapporten er: ”Det er veldig sannsynlig at menneskenes utslipp av drivhusgasser har forårsaket mesteparten av den observerte globale temperaturøkningen de siste 50 årene.”

Siden de fleste klimaforskere tror at den globale oppvarmingen er menneskeskapt bør vi høre på dem. Vi vet at menneskene har sluppet ut mye CO2 gasser i det siste, og det er bedre å prøve å gjøre noe med dette enn å la være. De som levde før i tiden klarte seg fint uten å slippe ut så mye CO2 gasser som vi gjør, og derfor bør vi gjøre noe så snart som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar