mandag 22. mars 2010

Fordøyelsen

http://www.osterlie.net/skole/naturfag/ernaering/fordoyelsessystemet.png

Oppgaver i naturfagsboka

3.4


a) munnen
b) spiserør
c) magesekken
d) bukspyttkjertelen
e) galleblæra
f) leveren
g) tolvfingertarmen
h) tynntarmen
i) tykktarmn
j) endetarmen

3.5

Hovedoppgavene til fordøyelsessystemet:
  • Tar inn maten
  • Bryter ned næringsstoffene til mine molekyler og tar dem opp i blodet
  • Blodet transporterer deretter næringsstoffene rundt til alle cellene i kroppen
  • Ufordøyde rester blir skilt ut som avføring
3.6a
  • Den sure løsningen i magesafta vår er saltsyre
  • Den kjemiske formelen for saltsyre er HCl
b
  • Den sure løsningen i magesyren bidrar til å drepe bakteriene i maten
  • Magesyra tærer tærer ikke hull på veggen i magesekken fordi slimet beskyttet magesekken mot saltsyren og mot enzymene
c
  • Saltsyren dreper bakteriene
  • Enzymene starter spaltingen av proteiner
  • Musklene i mageveggen elter maten
3.7a
  • Gallen hjelper til med å finfordele fett i tarmen
  • Galle blir produsert i leveren
  • Galle kommer ut i tolvfingertarmen
b
  • Bukspytt inneholder enzymer som bryter ned alle næringsstoffene
  • Bukspytt kommer ut i tolvfingertarmen sammen med galle
c
  • I tynntarmen blir næringsstoffene spaltet fullstendig av enzymer som kommer fra bukspyttet og fra tarmen
  • Deretter blir næringsstoffene tatt opp i blodet.
  • Fettet tas opp i lymfeårene
3.8
  • I tykktarmen blir vann og salter tatt opp
3.9
  • Leveren produserer galle som er med på å finfordele fett i tarmen
  • Leveren bruker også næringsstoffer til å lage mange av de stoffene kroppen trenger, og den kan omdanne en type næringsstoff til et annet
  • Leveren bryter også ned avfallsstoffer, giftstoffer og medisin
  • Når proteiner og aminosyrer blir brutt ned danner leveren urinstoff

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar