3.4
a) munnen
b) spiserør
c) magesekken
d) bukspyttkjertelen
e) galleblæra
f) leveren
g) tolvfingertarmen
h) tynntarmen
i) tykktarmn
j) endetarmen
3.5
Hovedoppgavene til fordøyelsessystemet:
- Tar inn maten
- Bryter ned næringsstoffene til mine molekyler og tar dem opp i blodet
- Blodet transporterer deretter næringsstoffene rundt til alle cellene i kroppen
- Ufordøyde rester blir skilt ut som avføring
- Den sure løsningen i magesafta vår er saltsyre
- Den kjemiske formelen for saltsyre er HCl
- Den sure løsningen i magesyren bidrar til å drepe bakteriene i maten
- Magesyra tærer tærer ikke hull på veggen i magesekken fordi slimet beskyttet magesekken mot saltsyren og mot enzymene
- Saltsyren dreper bakteriene
- Enzymene starter spaltingen av proteiner
- Musklene i mageveggen elter maten
- Gallen hjelper til med å finfordele fett i tarmen
- Galle blir produsert i leveren
- Galle kommer ut i tolvfingertarmen
- Bukspytt inneholder enzymer som bryter ned alle næringsstoffene
- Bukspytt kommer ut i tolvfingertarmen sammen med galle
- I tynntarmen blir næringsstoffene spaltet fullstendig av enzymer som kommer fra bukspyttet og fra tarmen
- Deretter blir næringsstoffene tatt opp i blodet.
- Fettet tas opp i lymfeårene
- I tykktarmen blir vann og salter tatt opp
- Leveren produserer galle som er med på å finfordele fett i tarmen
- Leveren bruker også næringsstoffer til å lage mange av de stoffene kroppen trenger, og den kan omdanne en type næringsstoff til et annet
- Leveren bryter også ned avfallsstoffer, giftstoffer og medisin
- Når proteiner og aminosyrer blir brutt ned danner leveren urinstoff
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar